- Framsida
- Användningsområden
- Isolering av tak och väggar på gammal vind
Isolering av tak och väggar på gammal vind
De gamla föreskrifterna från 2007 förutsatte ett U-värde på 0,15 i taket och 0,24 i väggarna. Dagens föreskrifter förutsätter som minimum ett U-värde i taket på 0,09 och 0,17 i väggarna. Eftersom Finnfoams cellstruktur är fullständigt homogen kan inget skadligt luftläckage ske inifrån skivan - den varma luften stiger uppåt. När fogarna dessutom är tätade med fogskum blir hela konstruktionen fullständigt homogen och tät. På så sätt överförs ingen värme genom luftläckage utan bara genom avledning och strålning. I normal rumsvärme är strålningens andel liten. Största delen av värmen leds alltså bort, vilket inte är beroende av gravitationen utan sker både via väggarna och taket. Av den orsaken är det motiverat att använda isolering av samma tjocklek i väggar och i tak.
De gamla föreskrifterna från 2007 har ansetts utgöra en slags miniminivå som man åtminstone bör eftersträva vid isolering. Exemplet nedan är utarbetat enligt denna miniminivå. Trots det är det idag rimligt att bygga konstruktionen med ett tjockare isoleringslager om utrymmet så tillåter, eftersom kostnaderna för värmeenergi kommer att stiga betydligt i framtiden.
För isolationen här nedan (170 mm) blir U-värdet ungefär 0,19–0,20 beroende på trästommens CC-mått. I väggarna skulle 130 mm räcka för att uppfylla U-värdet 0,24 som krävs i bestämmelserna från år 2007, medan man i taket skulle behöva 210 mm för att uppnå U-värdet 0,15 som bestämmelserna kräver. Genom att "överisolera"väggarna (+40 mm) kan man i alla fall kompensera takets "underisolering" (-40 mm). Återbetalningstiden för väggarnas "överisolering" på 40 mm är betydligt kortare än vad den skulle vara för takets isolering (170 mm + 40 mm = 210 mm).
U-värdet säger inte hela sanningen om konstruktionens isoleringsförmåga. Nästan lika viktigt är luftläckagevärdet (n50). Nu för tiden är läckagevärdet för hus med trästomme i genomsnitt 4. Med en tät konstruktion kan man sänka läckagevärdet till ett. Tack vare tätheten sjunker byggnadens energiförbrukning lika mycket som 25 % tilläggsisolering skulle åstadkomma. När man ökar värmeisoleringen och tätheten är det viktigt att också se till att ventilationen är tillräcklig för de nya förhållandena.
Första steget: Finnfoam installeras mellan takstolarna

Man skär till en 1–2 cm kortare bit av Finnfoam än vad installationsutrymmet skulle medge. Skivan kilas fast mellan takstolarna, t.ex. med kilar som skurits ut av Finnfoam, så att underkanten ligger i nivå med takstolarna. Mellan Finnfoam och takunderlaget måste en ventilationsspalt på åtminstone 50 mm lämnas. Mellan takstolarna kan man också installera fler än ett lager skivor, om det fria utrymmet tillåter.
Andra steget: Tätning av fogarna med PU-fogskum

Ordentligt med elastiskt PU-fogskum (polyuretan) appliceras mellan takstolen och Finnfoam. Det rekommenderas också att en aning elastiskt fogskum appliceras i den horisontella fogen mellan två skivor. När skivorna gnids mot varandra försvinner skummets expansionseffekt och det fungerar bara som lim. När fogskummet har torkat skärs överskottsskum och Finnfoam-kilarna bort från insidan.
Tredje steget: Installation av isolering under takstolarna

Under takstolarna görs en enhetlig isolering som minimerar köldbryggorna. Här lönar det sig att använda de halvspontade skivorna FL-200, eftersom fogarna då blir ännu tätare. Finnfoam-skivorna kan fästas lätt med skruvar i de övre Finnfoam-skivorna. I alla fogar appliceras litet fogskum, och nästa skiva installeras direkt innan skummet hinner härda. Dessutom markeras takstolarnas placering på Finnfoam-skivorna.
Fjärde steget: Slutgiltig fastsättning av isoleringen

Den enhetliga inre Finnfoam-isoleringen fästs slutgiltigt med reglar och långa skruvar vid takstolarna. De tillfälliga fästskruvarna kan avlägsnas allt eftersom arbetet fortskrider. De temporära skruvarna kan användas för den slutgiltiga fastsättningen. Hålen från den temporära fastsättningen tätas med lite fogskum.
Femte steget: Invändig täckning och elledningar

På reglarna fästs den inre beklädnaden, t.ex. panel eller gipsskivor. Om reglarnas CC-avstånd är ungefär 900 mm är det avståndet för långt för gipsskivor som bör fästas tätare (t.ex. med 450 mm CC). Annars finns det risk för att gipsskivorna börjar hänga i mitten. I detta fall behöver man en extra regel, som kan fästas vid Finnfoam med lim eller med glest gängade skruvar. En glest gängad skruv fäster bra i Finnfoam och kan lätt uppnå en draghållfasthet på 20 kg. Men den inre beklädnaden bärs egentligen upp av reglarna som är fästa vid takstolarna. Mellan den inre beklädnaden och Finnfoam bildas ett litet utrymme, vilket fungerar som en tilläggsisolering och som är utmärkt för att dra bl.a. elledningar i.